Δωρεάν μαθήματα σκάκι για παιδιά των τριών πρώτων τάξεων δημοτικών σχολείων του Δ. Παύλου Μελά.
Από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021 και για 5 συνεχόμενες Δευτέρες σε δύο ολιγομελή τμήματα των 10 μαθητών, ώρες: 18.00 (Τμήμα Α) και 19.00 (Τμήμα Β).
Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης και η Εντεταλμένη σε Θέματα Πολιτισμού Ευαγγελία Καρακούτα, καλούν όλους τους μικρούς, επίδοξους σκακιστές, να γνωρίσουν το σκάκι και να αναπτύξουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους. Το αγαπημένο επιτραπέζιο παιχνίδι και συγχρόνως πνευματικό άθλημα βασίζεται στην τακτική και τη στρατηγική και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα, διαθέτει πολλές παραλλαγές, κάτι που καθιστά την εξερεύνηση του κόσμου του μεγάλη και διασκεδαστική πρόκληση.
Ο Δήμος Παύλου Μελά – Τμήμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τον Σκακιστικό Όμιλο Πολίχνης διοργανώνει δωρεάν μαθήματα σκάκι για παιδιά των τριών πρώτων τάξεων δημοτικών σχολείων του Δήμου Παύλου Μελά. Σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολων υγειονομικών συνθηκών για όλη την κοινωνία και ιδιαίτερα για τα παιδιά, ως δείγμα ελάχιστης κοινωνικής ευθύνης δίνουμε τη δυνατότητα στα παιδιά του Δήμου μας να «εισέλθουν» στον μαγικό κόσμο του Σκακιού. Σε έναν κόσμο με καθαρούς κανόνες, σε έναν κόσμο ευθύνης και ελευθερίας.
Στόχος των μαθημάτων είναι μια πρώτη επαφή των παιδιών με το μοναδικό πνευματικό άθλημα, το Σκάκι.
Ο Σκακιστικός Όμιλος Πολίχνης με Πρόεδρο τον Ισαάκ Αρζουμανίδη καλλιεργεί το άθλημα από το 1997, με πολλές επιτυχίες των αθλητών του σε ατομικό και σε ομαδικό επίπεδο. Σήμερα, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, συνεχίζει την εκπαιδευτική και την αγωνιστική δράση του χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας.
Απαραίτητη η αίτηση για δήλωση συμμετοχής πατώντας εδώ και συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα.
Πληροφορίες:
Τμήμα Πολιτισμού 2313302835 – 937,
Email: grpol@ pavlosmelas.gr, www.pavlosmelas.gr
Σκακιστικός Όμιλος Πολίχνης: 2310658769, www.sopchess.gr
Η ιστορία του σκακιού
Η ιστορία του Σκακιού χάνεται στα βάθη των αιώνων. Παρόμοια παιχνίδια παίζονταν στην Ελλάδα, στην Αίγυπτο και στην Κίνα. Παρόλα αυτά δεν έχει καθοριστεί ούτε ο εφευρέτης του, ούτε ο χρόνος εμφάνισής του.
Γύρω στην Ελληνιστική περίοδο (323-30 π.Χ.) παρόμοιο παιχνίδι παίζονταν στις Ινδίες, έτσι σήμερα πολλές θεωρίες προέλευσης αναφέρονται στις Ινδίες ως η περιοχή που ξεκίνησε το σκάκι. Από τις αρχές του 15ου αιώνα το σκάκι μπαίνει στα Ευρωπαϊκά Βασιλικά σαλόνια και αρχίζει την ανάπτυξή του με μικρές αλλαγές των κανόνων.
ΣΚΑΚΙ
“….Να ένα παιγνίδι που δεν είναι παιγνίδι…..Τι κρίμα να μην έχη εισαχθή στα σχολεία μας Ένα
μάθημα υπομονής, σκέψεως, συγκεντρώσεως, προσοχής. …Το δίπλωμα του σκακιστού είναι μια απόδειξη ότι κάποτε στρώθηκε στη δουλειά, κάποτε ακόνισε το μυαλό του, κούρασε τη σκέψη του, αγνόησε την τύχη και στήριξε την επιτυχία στις δυνάμεις του »
Το κείμενο αυτό βρήκαμε στο βιβλίο “Το σκάκι”, τ.Α’ του Τριαντάφυλλου Σιαπέρα (Copyright 1967). άρθρο του Π. Παλαιολόγου εφημερίδα « Βήμα» 1960
Πηγή: pavlosmelas.gr